Träffas av blixten

Korna hade tur denna gång. De var inte i närheten av trädet när blixten slog ner och splittrade veden, spred barkbitar i en radie av 50 meter och fimpade vår router, TV-box och nätverksswitch. Om ungdjuren hade varit i närheten av trädet så hade dom inte haft någon chans att klara sig.


Bilden är tagen ett par veckor efter blixtnedslaget.
Kameran är min nya mobil som kan leverera fina RAW-filer. Fast denna bild är en nedskalad jpeg från kameran.


En tanke efter att ha testat kameran är att idag är det ofta meningslöst att diskutera för och emot mobilen som kamera. "Nöja sig med mobilen" och liknande klyschor har spelat ut sin roll. Självklart finns det saker som mobilen inte klarar av men så är det för många kameror.
Huawei och Xiaomi blixtrar på marknaden. Nu har Android gått om Iphone i Sverige och globalt har Android 76-87 % av marknaden beroende på vem man frågar.

Här på fotosidans forum diskuteras om Canon har tagit över ledarpinnen. Men systemkamerorna är ju omsprungna av mobilerna, snudd på varvade.

Inlagt 2020-08-28 19:13 | Läst 1437 ggr. | Permalink
Bra tryck i den blixten! Här slog blixten ner i Högalidskyrkans södra torn och släckte belysningen i södra klockan där, det hände i slutet på juni när den värmeböljan var över.. Jag såg belysningen blinka några gånger 03 på natten när det åskade som mest, sen slocknade belysningen.. mejlade till vaktmästaren där igår eftersom belysningen fortfarande är trasig.. kanske dom inte har märkt det? Om korna står med bredsidan mot ett blixtnedslag kan dom överleva, men står dom med bakbenen eller frambenen mot blixtnedslaget då kan det vara kört.. Gäller också oss människor, stå aldrig bredbent när åskan är nära.. det handlar tydligen om 'stegspänning'..
Hälsn!
Svar från Jan Olof Härnström 2020-08-28 21:37
Intressant Jan.
Här är en länk där bl.a stegspänningen förklaras, och om varför elektroniken ofta slås ut:
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/blixtens-skadeverkan-1.4615

MVH Janne
Korna hade definitivt tur, det kan vara stora energier involverade. Har för mig att energierna i blixtnedslag kan variera väldigt mycket. Höga spänningar är det ju alltid. För kanske 15 år sen hade vi ett kraftigt blixtnedslag ca 100 m från huset, det slog ut skrivare och en del annat. Hus närmare tallen den slog ned i fick rutorna krossade och det hade sprutat lera över hela fasaden mot tallen på ena huset, kanske 30 m från tallen. Tydligaste tecknet på hög energi var att från tallen hade blixten följt två rötter ut i marken och plöjt två halvmeterdjupa diken 25-30 m ut i terrängen, det förklarade lersprutet på husfasaden!
Fin och illustrativ bild med korna precis under det träffade trädet! Hälsningar/ Björn
Svar från Jan Olof Härnström 2020-08-30 20:57
Intressant om kraft i blixtar Björn.
Konstigt att din kommentar försvann från inlägget. Den syntes på min händelse lista.
Jag är nöjd med nya mobilkamera, idag blev det några bilder med fin kvalitet från Öland.

MVH Janne



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver